Protetica este acea ramură a stomatologiei ce se ocupă cu realizarea de lucrări dentare.
Acestea pot fi de mai multe feluri:
Restaurările dentare sunt realizate cu materiale și tehnici moderne, beneficiind de toată atenția acordată acestui domeniu de actualitate.
Coroanele dentare pot fi confecţionate din mai multe tipuri de materiale, însă cele care se apropie de naturaleţea dinţilor reali sunt coroanele din ceramică (porţelan) ce au ca suport zirconiul.
Ce alegem pentru lucrările dentare: coroană din zirconiu sau metalo-ceramică?
În timp ce în Occident, coroanele metalo-ceramice sunt de domeniul trecutului, medicii stomatologi utilizând coroane dentare din zirconiu, în România, doar unul din 15 pacienţi optează pentru acest material modern. Motivul: costurile prea mari. Ce este zirconiul şi care sunt avantajele coroanelor dentare din acest material.
Zirconiul este un tip de diamant sintetic şi este folosit în stomatologie încă din anii `90. Oxidul de zirconiu folosit în fabricarea coroanelor dentare a dus la obţinerea unui echilibru între dorinţa de a avea lucrări dentare rezistente şi cea a unei estetici remarcabile. Coroana din zirconiu acoperă complet sau înconjoară un dinte sau un implant dentar şi este fixată folosind ciment dentar.
Beneficiile zirconiului pentru lucrarile dentare:
Fațetele dentare reprezintă o modalitate rapidă de a obține un zâmbet frumos, iar acest tip de tratament este ideal pentru persoanele ai căror dinți sunt pătați, ciobiți sau spațiati inestetic.
Fațetele dentare sunt, de fapt, niște carapace foarte subțiri, confecționate din diferite materiale precum porțelan, care are rolul de a reda aspectul plăcut natural al zâmbetului, iar nuanțele fiind similare cu cele ale dinților.
Care sunt avantajele?
Confecționate special pentru fiecare pacient în parte, în funcție de conturul dinților, acestea se cimentează cu ușurință, iar dacă sunt întreținute corespunzător, pot avea o lungă durată de viață.
Cele mai comune materiale folosite sunt:
Acestea se atașează la suprafața dinților cu un ciment special. Porțelanul este un material mai fragil, însă după ce se cimentează devine foarte puternic și durabil.
Incrustațiile se folosesc în clipa în care mai mulți pereți ai dintelui sunt afectați. Cu ajutorul acestora se reconstruiesc coroanele dentare pentru ca în final molarii și premolarii să-și recapete funcțiile și aspectul estetic.
Incrustațiile dentare pot fi realizate din următoarele materiale:
Acestea sunt lucrări protetice menite să înlocuiască lipsa unuia sau mai multor dinți. Punțile dentare pot folosi ca suport atât dinți naturali cât și implanturi dentare și pot fi realizate pe mai multe tipuri de suporturi:
Proteza mobilă sau mobilizabilă, parțială sau totală, reprezintă o variantă terapeutică pentru substituirea mai multor dinți absenți sau chiar a tuturor dinților. Această variantă terapeutică este cea de elecție atunci când nu sunt prezenți pe arcada suficienți dinți ce ar putea susține o punte dentară și când resursele financiare necesare protezării prin implanturi dentare sunt insuficiente. Proteza dentară mobilă este de două tipuri:
În principiu, proteza dentară mobilă este fixată pe gingie prin succiune, la fel ca o ventuză. Atunci când mai există dinți naturali, aceaștia au un rol suplimentar de susținere pentru proteză.Acest tip de lucrare dentară este formată din două componente:
Protezele parțiale scheletate sunt lucrări extrem de precise și pretențioase; acestea prezintă un schelet metalic realizat din aliaje ușoare și rezistente, ceea ce permite lucrării să fie discretă și comodă.
Dinții artificiali pot fi confecționați fie din acrilat, fie din ceramică (varianta mai scumpă); aceștia sunt ancorați într-o bază acrilică de culoarea gingiei, formând șeile protezei care vor fi legate de scheletul metalic.
Protezele parțiale scheletate se atașează de dinții rămași cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare (capse, culise etc). Un element special de ancorare este alcătuit din 2 părți:
O proteză parțială scheletată poate avea 2 sau mai multe elemente speciale de ancorare. Sistemele speciale sunt aproape invizibile, asigurând în același timp o stabilitate excelentă a protezei.
În cabinetul nostru veți fi informat și îndreptat spre un tratament protetic corect, doar atunci când acesta se impune, adaptat cazului dvs.
Vezi prețuri servicii