Str. Zizinului Nr. 29 Bl. 9 Sc. C Brasov

Tratamente protetice

Protetica este acea ramura a stomatologiei ce se ocupa cu realizarea de lucrari dentare.

Acestea pot fi de mai multe feluri:

 • Coroane
 • Fatete dentare
 • Incrustatii
 • Punti dentare
 • Proteze dentare

Restaurari dentare

Restaurarile dentare sunt realizate cu materiale si tehnici moderne, beneficiind de toata atentia acordata acestui domeniu de actualitate.

Coroane dentare

Coroanele dentare pot fi confecţionate din mai multe tipuri de materiale, însă cele care se apropie de naturaleţea dinţilor reali sunt coroanele din ceramică (porţelan) ce au ca suport zirconiul.

Ce alegem pentru lucrările dentare: coroană din zirconiu sau metalo-ceramică?

În timp ce în Occident, coroanele metalo-ceramice sunt de domeniul trecutului, medicii stomatologi utilizând coroane dentare din zirconiu, în România, doar unul din 15 pacienţi optează pentru acest material modern. Motivul: costurile prea mari. Ce este zirconiul şi care sunt avantajele coroanelor dentare din acest material.

Zirconiul este un tip de diamant sintetic şi este folosit în stomatologie încă din anii `90. Oxidul de zirconiu folosit în fabricarea coroanelor dentare a dus la obţinerea unui echilibru între dorinţa de a avea lucrări dentare rezistente şi cea a unei estetici remarcabile. Coroana din zirconiu acoperă complet sau înconjoară un dinte sau un implant dentar şi este fixată folosind ciment dentar.

Beneficiile zirconiului pentru lucrarile dentare:

 • Aspectul natural. Din punct de vedere estetic, putem spune că zirconiul are o culoare translucidă atractivă, care se îmbină perfect printre ceilalţi dinţi naturali.
 • Durabilitatea. Coroanele pe suport de zirconiu şi punţile cu suport de zirconiu sunt suficient de rezistente încât pot fi folosite oriunde în cavitatea bucală.
 • Biocompatibilitatea. Fiind un material biocompatibil, zirconiul este mult mai bine tolerat decât metalul.
 • Adaptarea imediata. Spre deosebire de alte soluţii protetice, coroana pe suport de zirconiu este foarte uşoară, ceea ce îi permite pacientului să se acomodeze mai repede cu aceasta.

Fatetele dentare

Fatetele dentare reprezinta o modalitate rapida de a obtine un zambet frumos, iar acest tip de tratament este ideal pentru persoanele ai caror dinti sunt patati, ciobiti sau spatiati inestetic.

Fatetele dentare sunt, de fapt, niste carapace foarte subtiri, confectionate din diferite materiale precum portelan, care are rolul de a reda aspectul placut natural al zambetului, iar nuantele fiind similare cu cele ale dintilor.

Care sunt avantajele?

Confectionate special pentru fiecare pacient in parte, in functie de conturul dintilor, acestea se cimenteaza cu usurinta, iar daca sunt intretinute corespunzator, pot avea o lunga durata de viata.

Cele mai comune materiale folosite sunt:

 • Rasina compozita
 • Portelanul

Acestea se ataseaza la suprafata dintilor cu un ciment special. Portelanul este un material mai fragil, insa dupa ce se cimenteaza devine foarte puternic si durabil.

Incrustatii

Incrustatiile se folosesc in clipa in care mai multi pereti ai dintelui sunt afectati. Cu ajutorul acestora se reconstruiesc coroanele dentare pentru ca in final molarii si premolarii sa-si recapete functiile si aspectul estetic.

Incrustatiile dentare pot fi realiuzate din urmatoarele materiale:

 • Compozit
 • Ceramica

Punti dentare

Acestea sunt lucrari protetice menite sa inlocuiasca lipsa unuia sau mai multor dinti. Puntile dentare pot folosi ca suport atat dinti naturali cat si implanturi dentare si pot fi realizate pe mai multe tipuri de suporturi:

 • Zirconiu Zr
 • Metale nobile/ seminobile

Proteze dentare

Proteze dentare mobilizabile

Proteza mobilă sau mobilizabilă, parțială sau totală, reprezintă o variantă terapeutică pentru substituirea mai multor dinți absenți sau chiar a tuturor dinților. Această variantă terapeutică este cea de elecție atunci când nu sunt prezenți pe arcada suficienți dinți ce ar putea susține o punte dentară și când resursele financiare necesare protezării prin implanturi dentare sunt insuficiente. Proteza dentara mobila este de doua tipuri:

 • Partiala – este construita in jurul unor dinti naturali existenti
 • Totala – inlocuieste toti dintii naturali.
In principiu, proteza dentara mobila este fixata pe gingie prin succiune, la fel ca o ventuza. Atunci cand mai exista dinti naturali, aceastia au un rol suplimentar de sustinere pentru proteza.

Acest tip de lucrare dentara este formata din doua componente:

 • o baza care se sprijina pe mucoasa bucala – si reface volumul osos pierdut ca urmare a extactiilor dentare
 • dintii acrilici ce imita fidel forma si pozitia dintilor naturali.

Proteze partiale scheletate

Protezele partiale scheletate sunt lucrari extrem de precise si pretentioase; acestea prezinta un schelet metalic realizat din aliaje usoare si rezistente, ceea ce permite lucrarii sa fie discreta si comoda.

Dintii artificiali pot fi confectionati fie din acrilat, fie din ceramica (varianta mai scumpa); acestia sunt ancorati intr-o baza acrilica de culoarea gingiei, formand seile protezei care vor fi legate de scheletul metalic.

Protezele partiale scheletate se ataseaza de dintii ramasi cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare (capse, culise etc). Un element special de ancorare este alcatuit din 2 parti:

 • o parte de tip patrice este atasata coroanelor sau puntilor care vor acoperi dintii vecini; de obicei, dintii invecinati vor fi acoperiti de coroane sau punti pentru a favoriza pozitionarea cat mai adecvata a sistemelor de ancorare.
 • partea de tip matrice este inglobata in baza protezei

O proteza partiala scheletata poate avea 2 sau mai multe elemente speciale de ancorare. Sistemele speciale sunt aproape invizibile, asigurand in acelasi timp o stabilitate excelenta a protezei.

Video demonstrativ – Tipuri de proteze dentare

In cabinetul nostru veti fi informat si indreptat spre un tratament protetic corect, doar atunci cand acesta se impune, adaptat cazului dvs.

Vezi preturi servicii

Depunem orice efort necesar pentru ca pacientii nostri
sa-si recapete zambetul stralucitor si sanatos!

Top