Tratamente protetice

Protetica este acea ramură a stomatologiei ce se ocupă cu realizarea de lucrări dentare.

Acestea pot fi de mai multe feluri:

 • Coroane
 • Fațete dentare
 • Incrustații
 • Punți dentare
 • Proteze dentare

Restaurări dentare

Restaurările dentare sunt realizate cu materiale și tehnici moderne, beneficiind de toată atenția acordată acestui domeniu de actualitate.

Coroane dentare

Coroanele dentare pot fi confecţionate din mai multe tipuri de materiale, însă cele care se apropie de naturaleţea dinţilor reali sunt coroanele din ceramică (porţelan) ce au ca suport zirconiul.

Ce alegem pentru lucrările dentare: coroană din zirconiu sau metalo-ceramică?

În timp ce în Occident, coroanele metalo-ceramice sunt de domeniul trecutului, medicii stomatologi utilizând coroane dentare din zirconiu, în România, doar unul din 15 pacienţi optează pentru acest material modern. Motivul: costurile prea mari. Ce este zirconiul şi care sunt avantajele coroanelor dentare din acest material.

Zirconiul este un tip de diamant sintetic şi este folosit în stomatologie încă din anii `90. Oxidul de zirconiu folosit în fabricarea coroanelor dentare a dus la obţinerea unui echilibru între dorinţa de a avea lucrări dentare rezistente şi cea a unei estetici remarcabile. Coroana din zirconiu acoperă complet sau înconjoară un dinte sau un implant dentar şi este fixată folosind ciment dentar.

Beneficiile zirconiului pentru lucrarile dentare:

 • Aspectul natural. Din punct de vedere estetic, putem spune că zirconiul are o culoare translucidă atractivă, care se îmbină perfect printre ceilalţi dinţi naturali.
 • Durabilitatea. Coroanele pe suport de zirconiu şi punţile cu suport de zirconiu sunt suficient de rezistente încât pot fi folosite oriunde în cavitatea bucală.
 • Biocompatibilitatea. Fiind un material biocompatibil, zirconiul este mult mai bine tolerat decât metalul.
 • Adaptarea imediata. Spre deosebire de alte soluţii protetice, coroana pe suport de zirconiu este foarte uşoară, ceea ce îi permite pacientului să se acomodeze mai repede cu aceasta.

Fațetele dentare

Fațetele dentare reprezintă o modalitate rapidă de a obține un zâmbet frumos, iar acest tip de tratament este ideal pentru persoanele ai căror dinți sunt pătațiciobiți sau spațiati inestetic.

Fațetele dentare sunt, de fapt, niște carapace foarte subțiriconfecționate din diferite materiale precum porțelancare are rolul de a reda aspectul plăcut natural al zâmbetului, iar nuanțele fiind similare cu cele ale dinților.

Care sunt avantajele?

Confecționate special pentru fiecare pacient în parteîn funcție de conturul dințiloracestea se cimentează cu ușurință, iar dacă sunt întreținute corespunzător, pot avea o lungă durată de viață.

Cele mai comune materiale folosite sunt:

 • Rășină compozită
 • Porțelanul

Acestea se atașează la suprafața dinților cu un ciment special. Porțelanul este un material mai fragil, însă după ce se cimentează devine foarte puternic și durabil.

Incrustații

Incrustațiile se folosesc în clipa în care mai mulți pereți ai dintelui sunt afectați. Cu ajutorul acestora se reconstruiesc coroanele dentare pentru ca în final molarii și premolarii să-și recapete funcțiile și aspectul estetic.

Incrustațiile dentare pot fi realizate din următoarele materiale:

 • Compozit
 • Ceramică

Punți dentare

Acestea sunt lucrări protetice menite să înlocuiască lipsa unuia sau mai multor dinți. Punțile dentare pot folosi ca suport atât dinți naturali cât și implanturi dentare și pot fi realizate pe mai multe tipuri de suporturi:

 • Zirconiu Zr
 • Metale nobile/ seminobile

Proteze dentare

Proteze dentare mobilizabile

Proteza mobilă sau mobilizabilă, parțială sau totală, reprezintă o variantă terapeutică pentru substituirea mai multor dinți absenți sau chiar a tuturor dinților. Această variantă terapeutică este cea de elecție atunci când nu sunt prezenți pe arcada suficienți dinți ce ar putea susține o punte dentară și când resursele financiare necesare protezării prin implanturi dentare sunt insuficiente. Proteza dentară mobilă este de două tipuri:

 • Parțială – este construită în jurul unor dinți naturali existenți
 • Totală – înlocuiește toți dinții naturali.
În principiu, proteza dentară mobilă este fixată pe gingie prin succiune, la fel ca o ventuză. Atunci când mai există dinți naturali, aceaștia au un rol suplimentar de susținere pentru proteză.

Acest tip de lucrare dentară este formată din două componente:

 • o bază care se sprijină pe mucoasa bucală – și reface volumul osos pierdut ca urmare a extacțiilor dentare
 • dinții acrilici ce imită fidel forma și poziția dinților naturali.

Proteze parțiale scheletate

Protezele parțiale scheletate sunt lucrări extrem de precise și pretențioaseacestea prezintă un schelet metalic realizat din aliaje ușoare și rezistente, ceea ce permite lucrării  fie discretă și comodă.

Dinții artificiali pot fi confecționați fie din acrilat, fie din ceramică (varianta mai scumpă); aceștia sunt ancorați într-o bază acrilică de culoarea gingiei, formând șeile protezei care vor fi legate de scheletul metalic.

Protezele parțiale scheletate se atașează de dinții rămași cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare (capse, culise etc). Un element special de ancorare este alcătuit din 2 părți:

 • parte de tip patrice este atașată coroanelor sau punților care vor acoperi dinții vecini; de obicei, dinții învecinați vor fi acoperiți de coroane sau punți pentru a favoriza poziționarea cât mai adecvată a sistemelor de ancorare.
 • partea de tip matrice este înglobată în baza protezei

O proteză parțială scheletată poate avea 2 sau mai multe elemente speciale de ancorare. Sistemele speciale sunt aproape invizibile, asigurând în același timp o stabilitate excelentă a protezei.

Video demonstrativ – Tipuri de proteze dentare

În cabinetul nostru veți fi informat și îndreptat spre un tratament protetic corect, doar atunci când acesta se impune, adaptat cazului dvs.

Vezi prețuri servicii

Depunem orice efort necesar pentru ca pacienții noștri să-și recapete zâmbetul strălucitor și sănătos!

Top