Str. Zizinului Nr. 29 Bl. 9 Sc. C Brasov

Tratamente gingivale

Gingivita – inflamarea gingiilor – este stadiul incipient al unei afecţiuni gingivale, fiind şi cel mai uşor de tratat.

Cauza directă a producerii gingivitei este placa bacteriană – pelicula moale, aderentă şi incoloră de bacterii ce se formează constant pe dinţi şi gingii. Semnele şi simptomele clasice ale gingivitei sunt:

 • Gingii inrosite, tumefiate, sensibile la durere
 • Sangerari la periaj
 • Retractia gingiilor
 • Respiratie cu miros neplacut

Ce ar trebui sa stim despre gingivita

Dacă nu se îndepărtează placa bacteriană prin periaj zilnic şi curăţarea cu aţa dentară, aceasta produce toxine (substanţe otrăvitoare) care pot irita ţesutul gingival şi cauza gingivita. În acest stadiu al afectării gingivale, procesul este reversibil, deoarece ţesutul osos şi ţesutul conjunctiv care susţin dintele în alveolă nu au fost încă afectate. Totuşi, dacă nu este tratată, gingivita evoluează către parodontită şi duce la deteriorarea permanentă a dinţilor, tesuturilor gingivale sau osului.

Cum aflu daca am gingivita?

Semnele şi simptomele clasice ale gingivitei sunt gingiile înroşite, tumefiate, sensibile la durere, care sângerează la periaj. Un alt semn al afecţiunii gingivale este retracţia gingiilor, ceea ce dă un aspect alungit dinţilor. Afecţiunile gingivale pot evolua prin formarea unor pungi gingivale între dinţi şi gingii, care colectează placa bacteriană şi particulele alimentare. Unele persoane manifestă şi respiraţie cu miros neplăcut, persistentă, sau un gust neplăcut în gură, chiar dacă boala nu este avansată.

Cum putem preveni gingivita?

O igienă orală corectă este esenţială. Şi periajele dentare profesionale sunt extrem de importante, deoarece placa bacteriană acumulată sau tartrul pot fi îndepărtate numai de un medic dentist sau igienist dentar.

Parodontitele marginale  acute sunt inflamații ale parodonțiului marginal cu manifestări simptomatice acute. Parodontitele marginale acute sunt inflamații care apar brusc și dureros, evoluția lor este sub 14 zile și sunt localizate la un grup de dinți.

Aceste parodontite sunt generate de diferiți factori:

 • Microbieni
 • Chimico-toxici
 • Termici
 • Traumatici

Tipuri de parodentite

Inflamațiile mai simple, parodentitele, sunt de două categorii, în funcție de localizarea lor.

Apicale

Parodentitele care apar în vârful rădăcinii dintelui se numesc apicale.

Marginale

Parodentitele care se află în limita dinte-parodonțiu se numesc marginale.

Stomatita este o inflamaţie a cavităţii bucale şi se prezintă într-o multitudine de manifestări, fiind provocată de mai multe cauze: alergii, infecţii sau afecţiuni ale organelor intene.

Stomatita este o afecţiune dureroasă, asociată cu roşeaţă, sângerări şi umflături ale zonei afectate. Cauzele care duc la dezvoltarea stomatitei sunt diverse, printre care se numără :

 • Alergiile
 • Virusul herpes simplex
 • Micozele
 • Cancerul bucal sau imunitatea scazuta

Ce ar trebui sa stim despre stomatita

Stomatita se caracterizează prin durere şi prin prezenţa unor ulceraţii la nivelul cavităţii bucale. În funcţie de tipul ei, stomatita prezintă diverse simptome:

Stomatita herpetica

Acest tip de stomatita se manifestă prin febră însoţită de apariţia unor vezicule sau ulceraţii la nivelul cavităţii bucale, gingii umflate, salivaţie excesivă, dificultate la înghiţire, respiraţie urât mirositoare.

Stomatita aftoasa

Se prezintă prin simptome precum senzaţia de arsură sau furnicături în cavitatea bucală înainte de apariţia altor manifestări, leziuni pe membrana mucoasă a cavităţii bucale, leziuni ce se transformă în ulceraţii, dificultate la înghiţire, respiraţie urât mirositoare.

Video demonstrativ – Despre gingivita

Tratamentul timpuriu este foarte important pentru a împiedica distrugerea ţesuturilor, pentru a ţine infecţia sub control controlul şi pentru a preveni mobilizarea dinţilor.

Vezi preturi servicii

Depunem orice efort necesar pentru ca pacientii nostri
sa-si recapete zambetul stralucitor si sanatos!

Top