Str. Zizinului Nr. 29 Bl. 9 Sc. C Brasov

Tratamente dentare

De ce trebuie tratata caria dentara?

Exista studii care au demonstrat ca in timp, afectiunile dentare netratate pot produce imbolnaviri la nivelul altor organe, cum ar fi inima, rinichii sau articulatiile. Astfel pot apare afectiuni sistemice grave, mai ales in cazul pacientilor cu un sistem imunologic deficitar.

In cazul dintilor maxilari, cariile dentare netratate se pot complica cun inflamarea si mai apoi infectia pulpei dentare (a nervului dentar) si a tesutului periapical, iar in cazul dintilor cu raport sinusal, aceasta infectie poate eroda podeaua sinusala, iar infectia poate disemina la nivelul sinusului maxilar. Apar astfel sinuzitele maxilare de cauza ordontala.

Cu cat este tratata mai rapid, caria dentara este mai usor de tratat. De aceea este recomandata vizita periodica la medicul stomatolog. Insa, cu cat mai multe straturi ale dintelui sunt afectate de carie, cu atat daunele sunt mai importante.
Atunci cand caria este mica, adica aria afectata este mica si nu s-a perforat suprafata dintelui, poate fi oprita din evolutie prin interventia medicului dentist care aplica fluor pe dinte.
In cazul cariilor profunde, este nevoie de o obturatie (plomba) pentru a preveni o complicare a cariei.
Daca pulpa este afectata, dintele poate fi pierdut, deoarece pulpa contine nervii si vasele de sange care hranesc dintele. Dupa moartea unui dinte cariat, se poate forma un abces in os la varful radacinii.

Netratarea cariilor duce la complicatii si in final la pierderea dintelui. De asemenea, amanarea ridica costurile si durata tratamentului!

Caria dentara este un proces distructiv cronic al tesuturilor dure ale dintelui constituind, prin complicatiile sale, cea mai frecventa cauza de pierdere a dintilor. Caria dentara este cea mai frecventa afectiune patologica care apare la om.

Cariile dentare pot aparea pe orice suprafata a dintelui ce vine in contact cu mediul oral, dar nu se pot forma pe partile dintelui aflate in interiorul osului alveolar.
Iata care sunt principalele cauze ale aparitiei cariilor dentare:

  • Factorul infectios
  • Factorul alimentar
  • Terenul sau calitatea si duritatea tesutului dentar

Factorii

Iata acum pe scurt descrierea acestor factori care duc la aparitia cariilor dentare.

Factorul infectios

Cavitatea bucala contine o mare varietate de bacterii, dar doar un numar restrans din acestea sunt responsabile de aparitia cariei dentare : Streptococcus mutans si Lactobacilul sunt cele mai importante dintre acestea. Bacteriile se acumuleaza pe dinti sau gingii in special in locuri unde placa dentara este mai greu de indepartat : – Santurile si fosetele de pe suprafata ocluzala a molarilor si premolarilor – Spatiile dintre dinti cunoscute si ca spatii interproximal

Factorul alimentar

Factorul alimentar este reprezentat de alimentele bogate in zaharuri sau carbohidrati. Bacteriile din cavitatea bucala transforma aceste zaharuri in acizi printr-un proces numit fermentatie acida. Daca sunt lasati in contact cu dintele pentru mai mult timp, acizii vor ataca structurile dure ale dintelui (smaltul, dentina) provocand demineralizarea acestora. Mai mult, placa dentara se dezvolta in special in zonele greu de igienizat unde alimentele bogate in zaharuri raman pe dinti.

Terenul sau calitatea si duritatea tesutului dentar

Cuvantul “teren” se refera la calitatea si duritatea tesuturilor dentare (smalt, dentina, cement). Anumite boli sau tulburari genetice pot afecta calitatea smaltului sau dentinei crescand astfel riscul aparitiei cariilor. Iata doua exemple: – Pulpita – Infectiile pulpare (cunoscute sub numele de pulpite) sunt cauzate in principal de microorganisme si bacterii care au punct de plecare in cariile dentare. – Parodontita apicala -Parodontita apicală acută este o consecință a unui întreg lanț de evenimente care se petrec în cavitatea bucală, începând cu depunere plăcii bacteriene pe smalțul dinților și apariția cariilor, până la erodarea dintelui și inflamarea pulpei. Dacă inflamația nu este tratată, bacteriile își fac loc mai adânc în miezul dintelui, ajungând să provoace infecția canalelor radiculare până la apex (vârful rădăcinii). Parodontita apicală acută este o complicație dentară care trebuie tratată cât mai repede. De obicei, ea are o simptomatologie dureroasă, astfel că vrei, nu vrei, trebuie să ajungi pe scaunul unui medic dentist.

Video demonstrativ


Pulpita este o afectiune ce apare atunci cand dintele sufera o inflamatie ce exercita presiune asupra pulpei dentare, afectand nervul si alte tesuturi conjunctive ale dintelui.

Vezi preturi servicii

Depunem orice efort necesar pentru ca pacientii nostri
sa-si recapete zambetul stralucitor si sanatos!

Top