Str. Zizinului Nr. 29 Bl. 9 Sc. C Brasov

Parodontologie

Bolile parodontale sunt afecţiuni cronice de natură infecţioasă, cauzate de flora microbiană din cavitatea bucală. Acestea afectează gingia şi ţesuturile de susţinere a dintelui.

Afecţiunile parodontale sunt foarte periculoase, iar netratarea lor poate duce, pe termen lung, la pierderea dinţilor. Cauzele apariţiei acestei îmbolnaviri sunt numeroase şi diverse. Sunt incriminaţi diverşi factori precum:

  • Placa bacteriana si tartrul
  • Factorii genetici
  • Factorii endocrini
  • Factorii de mediu
  • Factorii psihologici
  • Bolile profesionale
  • Obiceiurile vicioase

Metode de tratare a bolii parodontale

Cu toate acestea, cei mai importanţi factori rămân placa bacteriană şi tartrul, adevărate medii de cultură pentru numeroase bacterii. Boala parodontală evoluează în 3 stadii: gingivita, parodontita superficială şi parodontita profundă.
În prima fază, apar următoarele semne: inflamaţia gingiei, adică gingivita, manifestată prin modificarea culorii spre roşu violaceu, papile inflamate îndepărtate de pe dinţi, dureri, senzaţie de prurit gingival, sângerari la periaj.
Treptat, boala evoluează spre structurile profunde, gingia începe să se retragă de pe dinţi, antrenând apoi şi osul alveolar şi dezvoltând aşa-numitele pungi parodontale.
Cum poate fi evitată boala parodontală?
În stadiul iniţial de gingivită, printr-o igienă impecabilă şi controale riguroase la medicul dentist, boala poate fi stopată şi chiar eliminată în această etapă, gingivita fiind reversibilă.
Pentru a menţine parodonţiul sănătos, trebuie în primul rând menţinută igiena riguroasă. Pasta de dinţi şi periuţa reprezintă instrumentele de baza pentru curăţarea dinţilor şi a cavităţii bucale, alături de apa de gura şi de aţa dentară.

Chiuretaj parodontal

Chiuretajul parodontal este o procedura chirurgicala prin care se indeparteaza cu chiureta tesuturile de granulatie din pungile gingivale, fara a depasi nivelul de insertie al epiteliului jonctional. Interventia este indicata pacientilor cu gingivite cronice si parodontite marginale cronice superficiale.

Planare radiculara

Planarea radiculara este una dintre cele mai eficiente metode de a trata boala gingivala inainte de a deveni severa. Detartrajul si planarea radiculara curata spatiile intergingivale si dintii pana la radacinile acestora.

Tratamentul recesiilor gingivale

Grefa gingivala sau grefa de tesut moale este utilizata pentru a acoperi radacinile descoperite in urma retractiei gingivale. Aceasta procedura parodontala poate reduce efectele unei viitoare retractii gingivale, protejeaza radacina de carii, reduce hipersensibilitatea dentinara, precum si pierderile de masa osoasa, insa este o interventie dificila, avand in vedere natura avasculara ce limiteaza capacitatea de supravietuire a grefei.

Tratamentul parodontozei

Tratamentul în bolile parodontale este complex şi diferă în funcţie de fazele bolii. Pentru a putea alege tratamentul corect, pacientul trebuie sa fie consultat amanuntit inainte de luarea unei decizii de catre medicul stomatolog.

Video demonstrativ – Parodontoza

Parodontoza este o afectiune ce nu trebuie ignorata deoarece evolutia sa poate deveni ireversibila la un moment dat.

Vezi preturi servicii

Depunem orice efort necesar pentru ca pacientii nostri
sa-si recapete zambetul stralucitor si sanatos!

Top